Met een brede coalitie van maatschappelijke organisaties maken we ons ernstig zorgen om kinderen en jongeren. We roepen op de scholen (deels) te heropenen en zien vele alternatieven om dit op een veilige manier te doen. Ruim 40 organisaties steunen het 10 punten plan, waarin suggesties worden gedaan hoe scholen weer opengesteld kunnen worden. Roeland Monasch schreef hier onlangs ook een blog over.
Belangen van kinderen staan centraal
Ruim 2 weken geleden, riepen 50 organisaties waaronder Aflatoun, UNICEF, Jantje Beton, De Nederlandse GGZ, Het Trimbos-instituut en KidsRights, het kabinet op om de belangen van kinderen centraal te stellen in de besluitvorming rondom de scholensluiting. Het 10 punten plan is een vervolg op deze oproep. Onder leiding van Unicef en Jantje Beton, zijn er 10 punten uitgewerkt die het mogelijk zouden moeten maken voor basis- en middelbare scholen om een ‘middenweg’ te vinden tussen volledig dicht en open.
Betrek kinderen in de besluitvorming
Zo pleiten we, als verenigde organisaties, bijvoorbeeld voor wekelijkse persoonlijke contactmomenten voor alle kinderen en jongeren en meer aandacht voor het betrekken van kinderen in de besluitvorming over alternatieve oplossingen.
Kinderen hebben school nodig
We maken ons veel zorgen om ontwikkelingsachterstanden bij kinderen. Ook zien we dat het mentaal welzijn van jongeren sterk achteruit gaat. Kinderen hebben school nodig. Niet alleen om te leren, maar ook voor hun sociaal emotionele ontwikkeling en als veilige haven. Met name de groep kwetsbare kinderen – bijvoorbeeld die met een vluchtelingachtergrond, beperking of met een onveilige thuissituatie – komen steeds verder in de knel.
Het 10 punten plan is vrijdag 29 januari gedeeld met minister Slob en met het kabinet, in de hoop dat er creatiever en uitgebreider wordt nagedacht over hoe scholen wél open kunnen.